Fotografowie kulinarni często wybierają obiektyw 35 mm do fotografowania płaskich kompozycji (flat lay) z góry, ponieważ jest on wystarczająco szeroki, aby objąć takie rekwizyty jak sztućce i składniki przepisów. Zdjęcie zrobione aparatem Canon EOS RP z obiektywem Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM; 1/125 s, f/2,5 i ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani
Fotografia kulinarna to satysfakcjonujący sposób na eksperymentowanie z aparatem firmy Canon – i to nie tylko dlatego, że po zakończeniu sesji możesz skonsumować fotografowany obiekt. Poświęć trochę czasu na wystylizowanie składników, kontrolę oświetlenia i dostosowanie ustawień, a przekonasz się, że możesz robić kulinarne zdjęcia, którymi można się delektować.
Dostępne są jednak elementy i sprzęt, które mogą pomóc w uzyskaniu najlepszej jakości obrazu z aparatu. Statyw może być przydatny podczas fotografowania żywności z góry w układzie flat lay, w słabym świetle lub z ekstremalnie małej odległości. Jednak w takich sytuacjach seria obiektywów firmy Canon z technologią stabilizacji obrazu (IS) bardzo ułatwia pracę. Dodanie lampy błyskowej Canon Speedlite lub innego rodzaju sztucznego oświetlenia do zestawu sprzętowego może zapewnić więcej twórczych możliwości i nadać zdjęciom kulinarnym profesjonalny wygląd.
Zmiana obiektywu może mieć największy wpływ na fotografię kulinarną. Wiele obiektywów ma wystarczająco małą odległość ogniskowania, aby można było ukazać niewielkie szczegóły, ale tylko prawdziwy makroobiektyw zapewnia powiększenie co najmniej na poziomie 1x. Oznacza to, że obiekt jest rejestrowany na matrycy w formacie 1:1, czyli w rozmiarze rzeczywistym, gdy obiektyw jest ustawiony na minimalną odległość ostrzenia.
Makroobiektyw idealnie nadaje się do ukazywania ukrytych tekstur, wyrafinowanych wzorów i subtelnych struktur potraw, które w przeciwnym razie mogłyby pozostać niezauważone, ale nie jest to jedyny aspekt fotografii kulinarnej. W tym miejscu przyjrzymy się najlepszym obiektywom do aparatów Canon EOS.