Wskazówki i porady podnoszące jakość fotografii kulinarnej

Rozmawiamy z profesjonalną fotograf kulinarną Yasmin Albatoul, która pokazuje nam kilka autorskich metod umożliwiających robienie zdjęć żywności na najwyższym poziomie.
Kompozycja serii zdjęć prezentujących gofry z borówkami i karmelem, podawane z filiżanką herbaty, na podłożu w intensywnym żółtym kolorze musztardowym.

Fotografia kulinarna jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Wystarczy jeden rzut oka na Instagram, aby stwierdzić, że ludzie uwielbiają udostępniać zdjęcia jedzenia. Udostępnianie zdjęć jedzenia to być może etap poprzedzający wspólne jest spożywanie. Jest w tym coś wspólnotowego, niemal jak łamanie się chlebem.

Publikowanie zdjęć jedzenia w Internecie stało się trendem w tym samym czasie, gdy ogromną popularność zdobyła oparta na zdjęciach platforma społecznościowa Instagram.

Dla fotografów zainteresowanych uwiecznianiem smacznych potraw jest to wyzwanie, ponieważ przy tak dużej liczbie zdjęć bardzo trudno się wyróżnić. Yasmin Albatoul, profesjonalna fotografka i influencerka fotografii kulinarnej z Algierii, dobrze o tym wie. Mierzyła się również z innymi wyzwaniami.

– Tam, gdzie mieszkam, jako kobieta nie mogę samodzielnie podróżować ani chodzić po mieście, aby zajmować się fotografią uliczną – mówi. – Gdy byłam na uniwersytecie, moi znajomi zawsze powtarzali mi: „Nie możesz żyć z fotografii, to tylko hobby”. Ja jednak odpowiadałam: „Oczywiście, że mogę. Będę robić zdjęcia w domu”.

Okazało się, że Yasmin miała rację. Jest teraz profesjonalną fotografką. Jej dynamiczne, kolorowe i często surrealistyczne ujęcia przyciągają uwagę i mogą wzmagać apetyt. Niepowtarzalny styl i urzekające zdjęcia przysporzyły jej wielu komercyjnych zleceń fotograficznych, a jej konto na platformie Instagram ma 105 tysięcy obserwujących (ich liczba wciąż rośnie).

Jednym z elementów, które wyróżniają fotografie Yasmin na platformie Instagram, jest ich profesjonalny styl. Twierdzi ona, że istnieje znacząca różnica między zrobieniem zdjęcia jedzenia w restauracji przed konsumpcją a stylizacją jedzenia w celu wykonania komercyjnej sesji zdjęciowej przy użyciu odpowiedniego aparatu.

– Większość osób fotografuje jedzenie w restauracjach przez telefon bez wcześniejszego planowania i dodatkowego sprzętu – mówi. – To spontaniczne zdjęcia, które ludzie udostępniają w serwisach społecznościowych, ale profesjonalna i komercyjna fotografia kulinarna to zupełnie inna sprawa – wyjaśnia.

Ujęcie z góry przedstawiające gofry z borówkami i karmelem umieszczone obok kawy, dzbanka oraz noża i widelca na ciemnoszarej powierzchni.

Uwieczniając swoje kompozycje, Yasmin bierze pod uwagę zróżnicowaną gamę ujęć, dzięki czemu może prezentować różne elementy tekstur i wzorów. © Yasmin Albatoul

Gęsty karmel wylewa się z dzbanka na talerz gofrów z borówkami ustawiony na ciemnoszarej powierzchni.

Zdjęcie zrobione aparatem Canon EOS R5 z obiektywem Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM; 1/250 s, f/8 i ISO 125. © Yasmin Albatoul

Jeśli ktoś chce tworzyć profesjonalne fotografie kulinarne, to według Yasmin powinien zastosować kreatywne podejście do tego zadania. Yasmin skupia się na komponowaniu swoich zdjęć poprzez kolor i dodanie ruchu. Robi to za pomocą zaskakujących rekwizytów, takich jak struna i olej.

– Nie mogę już robić tego bez butelki oleju i szczotki, ponieważ chcę, aby jedzenie było niesamowicie błyszczące – mówi.

Czytaj dalej, aby zapoznać się ze wskazówkami i z poradami, które pomagają przejść na wyższy poziom fotografii kulinarnej.

1. Uwzględnij kolor każdego jedzenia podczas stylizacji ujęcia.

Jeśli chodzi o postrzeganie kolorów, człowiek ma przewagę nad większością zwierząt. Naukowcy w większości zgadzają się, że jednym z powodów, dla których widzimy, kolor jest to, że dla naszych przodków przydatne było dostrzeganie owoców i określanie ich dojrzałości.

– Wybieram kolory zgodnie z ogólną atmosferą restauracji lub jedzenia i środowiska, z którego pochodzi. Przykładowo preferuję kolor niebieski jako tło dla owoców morza, ponieważ subtelnie sugeruje ich pochodzenie – podkreśla.

To oczywiste, że kolor jest głównym elementem fotografii kulinarnej. Kolory przyciągają uwagę. Wybór odpowiednich kolorów może sprawić, że cała kompozycja stanie się „wyrazista”, będzie jasna i żywa.

– Przykładowo kolor niebieski doskonale wygląda w połączeniu z pomarańczową barwą krewetek. Wybór elementów na każdym zdjęciu, w tym koloru tła, jest dokonywany w oparciu o główny obiekt – mówi.

Biały półmisek z małą, cytrynową bezą, a obok szklanka kremowej herbaty – całość na zielonym tle; wokół porozrzucane ziarna kawy, a w prawym górnym rogu karta kolorów.

Wzbogacanie kompozycji harmonijną mieszanką kolorów może zwiększyć wizualny efekt zdjęcia. Tutaj Yasmin prezentuje kartę kolorów, ukazując staranny dobór ciepłych odcieni, które podkreślają jaskrawość koloru żółtego, nie przyćmiewając go. Zdjęcie zrobione aparatem Canon EOS R5 z obiektywem Canon RF 24-105mm F4L IS USM; 1/160 s, f/10 i ISO 160. © Yasmin Albatoul

Porcja małych zwojów spaghetti z plasterkami grzybów i zielonymi liśćmi na ciemnozielonym talerzu z kartą kolorów w prawym dolnym rogu.

W przypadku tego zdjęcia Yasmin zdecydowała się na chłodniejsze odcienie, przyciągając wzrok obserwatora do głównego punktu ostrości za pomocą kolorytu. Zdjęcie zrobione aparatem Canon EOS R5 z obiektywem Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM; 1/250 s, f/9 i ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Wystylizuj całe ujęcie, a nie tylko jedzenie.

Fotograf kulinarny powinien uwieczniać coś więcej niż tylko jedzenie. Przybory kuchenne i sztućce to dwa elementy, które zazwyczaj towarzyszą jedzeniu. Jednak zwykle nie należy fotografować jedzenia w misce, której używamy na co dzień. Musi ona uzupełniać resztę ujęcia. Inną dobrą zasadą jest znalezienie misy, która jest nieco większa i odpowiednio prezentuje większą ilość jedzenia.

– Potrawę podajemy najczęściej na talerzu, który jest biały i pozbawiony zdobień. Dlatego też szczególnie ważny jest dobór naczyń i sztućców, które wyglądają luksusowo, ponieważ jedzenie wydaje się wtedy atrakcyjniejsze – mówi Yasmin.

Myśląc o rekwizytach do stylizacji fotografii kulinarnej, warto wziąć pod uwagę coś więcej niż tylko jedzenie. Należy również rozważyć materiał i ogólną estetykę produktu. Przykładowo drewniane łyżki wyglądają bardziej naturalnie niż metalowe i nie odbijają światła, co sprawia, że nadają się do wielu ujęć.

Oczywiście można zaprezentować jedzenie na talerzu, ale są też inne opcje. Marmurowa płyta może wnieść element dostojności i wyrafinowania. (Idealnie nadają się one również do fotografowania mrożonych przysmaków, takich jak lody, gdyż utrzymują ich niską temperaturę). Stojaki do ciasta również umożliwiają efektowne aranżowanie i uwydatnianie jedzenia.

Inne rekwizyty, takie jak świeże zioła, sugerują świeżość i smak, a także dodają nowego wymiaru koloru i tekstury. Przyprawy i dodatki mogą sugerować inne smaki. Warto pamiętać o obrusie i innych przedmiotach kuchennych, które nadają ujęciu pożądany kolor.

Dwa talerze z ciastem serowym kunafa z sosem czekoladowym i pistacjami.

Wykorzystywanie różnych wzorów i tekstur – oprócz fotografowanego jedzenia – może ulepszać kompozycję. Na swoich zdjęciach Yasmin przywiązuje dużą wagę do szczegółów, dbając o to, aby dodatkowe elementy zwiększały atrakcyjność całego obrazu. Zdjęcie zrobione aparatem Canon EOS R5 z obiektywem Canon RF 24-105mm F4L IS USM; 1/150 s, f/9 i ISO 200. © Yasmin Albatoul

Owalny biały talerz z gamą potraw w sosie chili i sosie limonkowym, udekorowany zielonymi liśćmi.

Yasmin pokazuje, że kadr i kompozycja nie muszą być zbyt skomplikowane, aby uzupełniać jedzenie, a proste podejście może ukazać dynamikę kolorów. Użyty sprzęt: Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Znajdź kreatywne sposoby na prezentowanie i stylizowanie jedzenia – korzystając z nietypowych przedmiotów.

W każdym gatunku fotografii istnieją pewne tajniki, których zwykle można nauczyć się tylko w miarę zdobywania doświadczenia. W tym przypadku zapytaliśmy Yasmin, więc możemy ujawnić pewne profesjonalne tajemnice dotyczące prezentowania i stylizowania jedzenia.

– Jedną z najważniejszych rzeczy w fotografii kulinarnej jest wykorzystanie kilku sztuczek, dzięki którym jedzenie wygląda apetycznie i jest trwałe – mówi Yasmin.

Niektóre z tych sztuczek, które sprawiają, że jedzenie wygląda apetycznie, same w sobie nie brzmią smakowicie – na przykład spryskiwanie naleśników olejem silnikowym.

– Możemy użyć płynu do mycia naczyń, aby dłużej utrzymać pianę na kawie. Smarujemy również mięso olejem, aby wyglądało lśniąco i apetycznie. Bitą śmietanę zastępujemy pianką pod prysznic, ponieważ jest trwalsza i ciepło oświetlenia nie ma na nią wpływu – mówi Yasmin.

Dłoń podtrzymująca dwiema drewnianymi pałeczkami burgera nad bułką z zielonymi liśćmi i białym sosem.

Yasmin używa drewnianych pałeczek, aby obiekty sprawiały wrażenie unoszących się w powietrzu, co jest niepowtarzalnym elementem jej zdjęć. Użyty sprzęt: Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

Cheeseburger rozłożony na elementy proste w powietrzu: stopiony ser, burger, cebula, pomidor oraz dwie połówki bułki.

Oto gotowy efekt. Cyfrowe usunięcie drewnianych pałeczek w postprodukcji sprawiło, że cała struktura tworzy wrażenie ruchu – jakby obraz miał się za chwilę ożywić. Użyty sprzęt: Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Dodaj ruch do ujęcia za pomocą inteligentnych rekwizytów i edycji.

Zasadniczo jedzenie się nie porusza. Z tego powodu jedzenia na obrazach zwykle jest nazywane „martwą naturą”. Współczesna fotografia może jednak tchnąć w zdjęcia więcej życia niż malarze, tacy jak Monet, mogli sobie wyobrazić.

– Ruch na zdjęciu tworzy opowieść, która przykuwa uwagę. Oglądanie obrazu o statycznej kompozycji może być nudne. Nic się nie dzieje. Łatwo zapomnieć o takim zdjęciu. Dodanie ruchu do obrazu sprawia, że jest on wyjątkowy i niezapomniany – podkreśla Yasmin.

Oglądając zdjęcia jedzenia wykonane przez Yasmin – z których wiele wydaje się uwieczniać ruch – doskonale widać, jak dynamiczna fotografia kulinarna przyciąga wzrok. W wielu jej dziełach jedzenie wydaje się serwowane w danej chwili, a końcowe dodatki są uchwycone w powietrzu. W innych przypadkach Yasmin tworzy obrazy, które zdają się pokazać dekonstrukcję jedzenia, aby odsłonić składniki, jak pokazano powyżej.

Yasmin mówi nam, że używa cienkich drewnianych patyczków i kleju, aby podpierać małe kawałki jedzenia w pozycjach, które zapewniają złudzenie ruchu na zdjęciu. Następnie sprytnie usuwa patyczki za pomocą oprogramowania do edycji. Można też użyć sznurka, jeśli chcesz się „zawiesić” coś w powietrzu.

– Elementy obrazu, takie jak np. ciasteczka czy ciasto, można przytwierdzić za pomocą cienkich drewnianych patyczków – mówi Yasmin.

Takie sztuczki są przydatne podczas rejestrowania dynamicznych wydarzeń, takich jak smażenie jedzenia w woku. Pamiętaj: akcja może mieć wiele form, od przywierania sera do talerza podczas podnoszenia kawałka pizzy po delikatne unoszenie się pary nad filiżanką kawy.

Dodając ostatnie szlify do fotografii, Yasmin Albatoul uwiecznia kompozycje kulinarne w studio, używając aparatu Canon.

Yasmin często przedstawia kulisy powstawania zdjęć i ujawnia proces rejestrowania apetycznych ujęć, sporadycznie korzystając z pomocy.

Widok znad ramienia fotografki kulinarnej Yasmin Albatoul, która drewnianą pałeczką rysuje słowo „pasta” (makaron).

Proces twórczy jest kontynuowany także po zarejestrowaniu obrazu. Yasmin często udoskonala swoje kompozycje, edytując je i dodając elementy na tablecie.

5. Zarejestruj zakulisowe działania i udostępnij je w mediach społecznościowych.

Ważnym, popularnym wśród profesjonalnych fotografów trendem w mediach społecznościowych jest porównanie ustawienia sceny z końcowym ujęciem. Te karuzele zdjęć lub filmy przedstawiają proces tworzenia zachwycających ujęć, uchylając rąbka tajemnicy, i pokazują działania stojące za każdą kompozycją.

Jest to inspirujące dla innych fotografów, ponieważ pokazuje magię, która odbywa się przed naciśnięciem przycisku migawki.

Pamiętaj: udostępniając zdjęcia jedzenia, możesz nawiązać kontakt z innymi ludźmi. Jedzenie to coś, co kojarzy się ze wspólnym spędzaniem czasu – to jeden z powodów, dla których fotografia kulinarna stała się tak popularna. Udostępniając zdjęcia jedzenia, można przekształcić prywatne doznania kulinarne we wzajemne przeżycie.

Jedno z badań wykazało, że robienie zdjęć jedzenia może mieć również pozytywny wpływ na smak. Naukowcy poprosili jedną grupę gości restauracji, aby przed jedzeniem sfotografowali swoją potrawę. Inna grupa zjadła to samo, ale bez wcześniejszego fotografowania. Pierwsza grupa, która sfotografowała jedzenie, wskazała, że smakowało lepiej.

Fotografia kulinarna to coś, co warto celebrować, ponieważ łączy ludzi. Co ważniejsze, sprawia, że jedzenie smakuje lepiej.

Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Yasmin robi niesamowite zdjęcia jedzenia, zapoznaj się z jej zestawem fotograficznym*.


* Dostępne tylko w wybranych językach.

John Marshall

Produkty powiązane

Powiązane artykuły

Jak zostać kulinarnym influencerem

Wskazówki dotyczące fotografii kulinarnej od Yasmin AlBatoul – instagramowej influencerki i ambasadorki firmy Canon.

Jak nagrywać wysokiej jakości filmy kulinarne niczym profesjonalista

Kanał Jessie Bakes Cakes ma już ponad 100 tys. obserwujących za sprawą prezentowanych tu filmów kulinarnych. Jessie wyjaśnia, jak opanować sztukę filmowania kulinarnego.

Najlepsze obiektywy do fotografii kulinarnej

Rób kulinarne zdjęcia, którymi można się delektować, korzystając z naszych wyselekcjonowanych obiektywów, które trzeba mieć w swojej kolekcji.

Opanowanie fotografii kulinarnej

Fotograficzka Linda Lomelino ujawnia kluczowe składniki apetycznych ujęć produktów spożywczych.

Zasubskrybuj nasz newsletter

Otrzymuj najnowsze aktualności i informacje o produktach